Termal
havuzlarda hijyen ve enfeksiyonlardan korunma
Prof.
Dr. Mustafa Altındiş
Jeotermal (jeo-yer, termal-ısı) yerkabuğunun
çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren
sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal enerji de bu jeotermal
kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolaylı yollardan
faydalanmayı kapsamaktadır. Kaplıcalarda bu jeotermal sulardan
yararlanılmaktadır. Termomineral sular kaynaklarında temizdir. Çünkü oluşumları
sırasında süzülerek yer altına inerler ve kaynaklarındaki sıcaklık
mikroorganizmaların yaşaması için uygun değildir. Kaynağından çıktığı andan
itibaren soğutularak 70ºC ile 40ºC arası kullanıma sunulan termal sular mikroorganizmaların
üremesi için kısmen elverişli hale gelmektedir.
Termal
su kaynaklarında, termal suyun bileşimine ve sıcaklıklarına göre farklı
mikroorganizmaların geliştiği gözlenmektedir. Bu gelişen mikroorganizmaların
insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkiler yapmakta olduğu bilinmektedir. Ayrıca
termal havuzlar için, banyo yapan bir birey ön temizliğe rağmen havuz suyuna
bir takım organik ve inorganik maddeler bırakabilmektedir. Havuzu kullanan her
kişi havuz suyuna 20-100 milyon canlı bakteri bırakmaktadır. Termal havuzda 20 dk.
kalan bir kişinin yaklaşık 0,5 litre ter ve bununla beraber birçok minerali
havuza bıraktığı bilinmektedir.
Termal
su sıcaklıkları için bir genelleme yapılacak olursa 30-45ºC gibi bir kullanım
aralığı bildirilmektedir. Bazı patojen bakteriler ve dışkı kaynaklı koliformlar
bakteriler, termotoleran olup 44 - 45ºC’de bile fermentasyon yeteneklerini
kullanarak hayatta kalabilirler. Örneğin, E.
coli dışkı orijinli olup, insan ve hayvan feçesinde çok yüksek sayılarda
bulunur ve termal sularda yaşayıp çoğalabilir.
Termal
suların kullanıldığı SPA, kaplıca ve termal banyolar; foliküler dermatit, deri
iltihabı gibi cilt enfeksiyonları, kulak ve göz enfeksiyonları, cilt tahrişi,
solunum yolu, genitoüriner sistem ve gastrointestinal sistem enfeksiyonları
gibi hastalıkların oluşmalarına neden olabilmektedir.
Su ile
ilişkili hastalıklar ve bakteriyel etkenler
•
Botulizm: Clostridium botulinum,
•
Campilobacteriozis: Campylobacter jejuni,
C. fetus
•
Kolera: Vibrio cholera
•
Diğer vibriolar: V. vulnificus, V.
alginolyticus ve V. parahemolyticus
•
E. coli enfeksiyonları: Escherichia coli
•
Mycobacterium enfeksiyonları: M. marinum
•
Basilli dizanteri: Shigella dysenteria ve diğer Shigella türleri
•
Tifoid ateş: Salmonella typhi
•
Salmonellozis: Diğer Salmonella türleri
•
Legionellozis: Legionella pneumophila
•
Leptospirozis: Leptospira türleri
•
Pseudomonas, Flavobacterium, Acinetobacter, Klebsiella, Serratia, Aeromonas,
Plesiomonas gibi mikroorganizmalardır.
Su ilişkili
viral etkenler
•
Adenovirus enfeksiyonları
•
Gastroenteritler: Astrovirus, Calicivirus, Enterovirus, Adenovirus, Rotavirus,
•
SARS (Severe Acute Respiratory Syndrom): Coronavirus
•
Hepatit A
•
Hepatit E
•
Poliomyelit: Poliovirus
•
Polyomavirus enfeksiyonları: JC ve BK virusleridir.
En sık havuz
ishali nedenleri
1.
Cryptosporidium parvum
2.
Giardia lamblia
3.
Shigella spp. (S.flexneri, S.dysenteriae
type 1)
4.
Escherichia coli O157:H gibi
mikroorganizmalardır.
İshalli bir hasta yüzme
ortamına “kaza” ile ya da farkında olmadan dışkı kaçırsa, 0,14 gramlık
bir dışkı miktarı bile, yüzme ortamını tamamen kontamine etmeye yeterlidir.
İnsanlar ishal iken, dışkıları milyonlarca mikroorganizmayı barındırmaktadır.
Dolayısıyla, ishalli kişiler yüzerken çok rahatlıkla yüzme ortamlarını
kontamine edebilirler. Bu kontaminasyon, yüzme havuzları ya da su parkları gibi
sınırlı ortamlarda çok daha riskli olarak ortaya çıkmaktadır. Yüzme ortamları kontamine
olmuş ise, söz konusu ortamlarda yüzen diğer sağlıklı insanlar su yutmaları
sonucunda çok kolaylıkla hastalanabilirler.
Bu
aşamada alınması gereken önlemler:
• İshalli iken havuza
girmemeli
• Özellikle bez kullanan
çocuklar havuzlara sokulmamalı
• Su yutmamaya
çalışılmalı
• Havuza girmeden önce ve
sonra duş alınmalı, tuvalet, bebek bezi değişimi vb. işler sonrasında eller
mutlaka yıkanmalı
• Bebek bezleri havuz
kenarında değil, tuvalette değiştirilmeli
• Bebeklerin popoları
temizlenirken itinalı davranılmalı, muhakkak sabun ile yıkanmalı
Kaplıcalar özellikle su
sıcaklığının mikroorganizmalar için daha elverişli üreme ortamı sağlaması,
sıcaklık derecesi yüksek suların deri hassasiyetini arttırması, dolayısıyla enfeksiyonlar
için uygun ortam oluşması söz konusudur.
Tablo 1: SPA, kaplıca ve termal banyolar ile ilgili potansiyel sağlık
riskleri
Oluşan sağlık etkileri
|
Muhtemel etken mikroorganizma
|
Enfeksiyon hazırlayan faktörler
|
Folüküler dermatit, farklı deri enfeksiyonları
|
Pseudomonas
aeruginosa…
|
-Yüksek sayıda mikroorganizma
-Uzun maruziyet süresi ve yüksek sıcaklık
|
Cilt, Kulak ve göz enfeksiyonları
|
Pseudomonas
aeruginosa,
B.cepacia,
Mycobacterium
marinum,
Papilloma
virusları, Acanthamoeba…
|
-Açık yara
-Spa ve kaplıca çevresi malzemeleri
-Daha önceden oluşmuş bağışıklık hasarı ya da
deri lezyonları
|
Cilt tahrişi
|
Kloraminler
|
-Yetersiz tahliye sıklığı
-Düşük klor dezenfektan seviyeleri
|
Solunum Enfeksiyonu
|
Legionella,
Pseudomonas spp.
Enterobacteriaeceae, aerobik amipler, adenovirusler
|
-Kirli su aerosollerinin saçılması
-Kötü dezenfeksiyon uygulanması
-Başın havuza daldırılması
-Önceden gelen solunum rahatsızlığı
|
Genitoüriner enfeksiyon
|
Pseudomonas
spp.
Enterobacteriaeceae,
Trichomonas, mayalar ve mantarlar
|
-Spa ve Kaplıca suyuna fazla maruz kalma
-Kullanıcı uygulamaları
|
Gastrointestinal enfeksiyonlar
|
Giardia,
Cryptosporidium, Enterobakter, Klebsiella, Yersinia…
|
-Su yutma
-Suyun fekal kirliliği
|
Isı baskısı (hipertermi)
|
Uzun süre suda kalma
|
-Yüksek sıcaklık(40°C den fazla)
-Uzun maruziyet süresi
-Stres ve kalp sağlığı
|
Havuz sularının bakteriyolojik özellikleri
Suyun bakteriyolojik
kalitesi, dezenfeksiyonun etkisine ve havuza giren kişi sayısına bağlı olarak
değişkenlik göstermektedir. İşletme izninin
verilmesinde ve aylık kontrollerde kullanılacak mikrobiyolojik parametreler
Tablo 2’de sunulmuştur.
Tablo 2: İşletme izninin verilmesinde ve aylık kontrollerde mikrobiyolojik
analiz.
Toplam koliform bakteriler
|
: 100
ml.de, 36 °C'de (0 olmalı)
|
E.coli
|
: 100
ml.de, 36 °C'de (0 olmalı)
|
Pseudomonas aeruginosa
|
: 100
ml.de, (0 olmalı)
|
Toplam Koloni Sayısı
|
: 1 ml.de
20±2°C'de 72 saat: 0- 30 koloni/ ml ve 35 ±2°C'de 48 saatte limit değer:0-5
koloni/ml
|
Fekal Koliform (ısıya dayanıklı
koliform)
|
100 ml.de,
(0 olmalı)
|
Fekal Streptokoklar (D grubu
streptekoklar)
|
: 100 ml de
(0 olmalı)
|
Sülfid redükte eden sporlu anaeroblar
|
: 50 ml de
(0 olmalı)
|
• Havuz kenarlarının
yüzeyinde, duş alınan yerlerin yüzeyinde ve soyunma odalarının yüzeyinde Pseudomonas
ve Candida etkenleri izole edildiği belirtilmiştir.
• Havuzların yüzey
tabakaları, proteinler ve çözünmemiş maddelerden dolayı suyun derin
tabakalarına göre binlerce kez daha yüksek oranda bakteri içerir. Enfeksiyon
taşınmasında bu yüzey tabakası çok önemli rol oynar. Bu nedenle yüzey tabakası
en kısa yoldan yenilenerek temizlenmeli ve sık aralıklarla akıtılmalıdır.
• Hijyenik açıdan
güvenilir bir su kalitesi için uygun bir havuz akış diyagramına gerek vardır,
bunu en iyi sağlayan sistem ise vertikal akış diyagramıdır. Vertikal akış diyagramında;
su dipten ve yanlardan doldurulmalı, gene dipten ve yanlardan boşaltılmalıdır.
Böylece bu akış diyagramı ile havuzda ölü bölge kalmamaktadır. Ayrıca üstten
taşırmayla su tazelenmelidir. Genel kullanımlı havuzlarda suyun tüm havuz
kenarından taşırılması esasına dayanan taşmalı sistem kullanılmaktadır. Su
yüzeyindeki kirlilik en kısa ve en hızlı olarak uzaklaştırılır ve bu sistem
havuzun daha büyük ve estetik görünmesini sağlamaktadır.
Termal tedavi havuzu kuralları
(Kaplıcalar yönetmeliği - R.G 9.12.2004 / 25665).
• Havuz suyu kullanıcı
başına saatte 1500 ml yenilenecek biçimde havuza verilir.
• Havuza girmeden duş ve
ayak dezenfeksiyon kanalından geçilmesi sağlanır.
• Havuzun
doldurulmasında, havuz içinde hareketsiz su bölgelerinin oluşmasını önleyecek
şekilde bir doldurma ve taşırma sistemi kullanılır.
Termal
sularda özellikle Legionella, E.coli,
P.aeruginosa, S.aureus, Salmonella, Proteus, Aeromonas, Fekal streptokoklar
gibi bakteriler enfeksiyon etkeni olarak saptanabilir(Tablo 3).
Tablo
3: Termal ve diğer sularda bulunabilen muhtemel bakterilerin karşılaştırılması
|
Termal
sular
|
İçme
suları
|
Havuz
suyu giriş
|
Havuz
suyu çıkış
|
Deniz
suyu
|
Göl,
gölet
|
Nehir
Suyu
|
Baraj
suyu
|
Akarsu
|
Termal
jakuzi
suyu
|
E. coli
|
X
|
X
|
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
P. aeruginosa
|
X
|
X
|
|
X
|
X
|
|
|
|
|
X
|
S. aureus
|
X
|
|
X
|
X
|
|
|
|
|
|
X
|
Salmonella
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
X
|
X
|
Shigella
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
X
|
|
Vibrio choreae
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
|
Klebsiella
|
|
|
|
|
|
|
|
X
|
|
|
Proteus
|
|
|
|
X
|
|
|
|
X
|
|
X
|
Aeromonas
|
X
|
|
|
X
|
|
|
|
|
|
X
|
Fekal streptokoklar
|
X
|
X
|
|
X
|
|
X
|
X
|
X
|
X
|
X
|
Suların
bakteriyolojik açıdan değerlendirilmesinde doğru örnek alınması oldukça
önemlidir:
1.
Alınan örnekte fekal kirlenmenin indikatörleri aranmalıdır.
2.
Bulunanların başında E. coli gelir.
3.
Ek olarak diğer fekal koliformlar, fekal stretokoklar aranır.
4.
Pozitif bulgu her zaman fekal kirlenmeyi gösterir.
5.
P. aeruginosa, sıklıkla insan
feçesinde bulunur, ancak sayıca koliformlardan daha azdır.
6.
Genellikle koliform bakterilerle birlikte gösterilir.
7.
P. aeruginosa, araştırılması da suyun
hijyenik kalitesinin tayininde kullanılır.
Termal sularda
bakteri yaşar mı?
Termal su sıcaklıkları için bir genelleme yapılacak olursa 30-45 ºC gibi bir kullanım aralığı bildirilmektedir. Bazı
patojen bakteriler ve fekal koliformlar bakteriler termotoleran olup 44 - 45 ºC’de bile fermentasyon yeteneklerini
kullanarak hayatta kalabilirler. Örnek vermek gerekirse E. coli fekal orijinli olup, insan ve hayvan feçesinde çok sayıda bulunur ve termal
sularda yaşayıp çoğalabilir.
Sularda bulunan, patojen olarak kabul edilmeyen, farklı kaynaklardan
kazanılan mikroorganizmalar da vardır ki bunlar; planktonlar, algler,
mantarlar, protozoonlar, aktinomiçesler, demir ve sülfür bakterileri olarak
ifade edilebilir.
Bu canlılar
zaman zaman termal sularda bulunabilir, istenmeyen koku, renk, tat ve
bulanıklık oluştururlar.
•
Doğru değerlendirme için
doğru örnek alınması oldukça önemlidir.
•
Alınan örnekte fekal
kirlenmenin indikatörleri aranmalıdır.
•
Bulunanların başında E. coli gelir.
•
Ek olarak diğer fekal koliformlar, fekal stretokoklar
aranır.
•
Pozitif bulgu her zaman
fekal kirlenmeyi gösterir.
Termal sularda
viral ve bakteriyel kontaminasyon
Termal
sularda virüsler açısından da riskler vardır. Norovirus için yapılan çalışmalarda bu virüsün 60 °C’ye kadar
stabilitesini muhafaza ettiği ortaya konmuştur. Fekal örnekler 45 -70°C
arasında stabilite bakımından incelenmiş ve Hepatit E Virüsünün(HEV) de stabilitesini
koruduğu ve hücre kültür sistemleri ile üretilebildiği gösterilmiştir. Hepatit A
Virüsün HEV’e göre daha stabil olduğu vurgulanmıştır. Benzer çalışmalar ile ve enfekte hastane çamaşırlarının yıkama
sularından alınan örneklerde de rotavirüs RNA’sı Nested PCR yöntemi aracılığı
ile gösterilmiştir. Termal sulara virüsler enfekte kişiler aracılığı ile
bulaştırılabilir. Yoğun kontaminasyon sonrası termal sular viral enfeksiyonlar
için riskli hale gelebilir. Termal alanları kullanan kişilerde termal su
ilişkili viral hepatit ve gastroenterit epidemileri görülebilir.
Legionella pneumophila, ilk defa
1976 yılında bir otel salgınında tanımlanmıştır. Legionella bakterisi termal
sularda bulunabilen, özellikle suların vaporize/aeresolize olduğu yerlerde
insanlara solunum yolu ile bulaşabilen ve “yaz pnomonisi” denen hastalığı yapan
dolayısıyla termal turizmi olumsuz etkileyebilen bir patojendir. Legionella
dışında nadiren bazı mikroorganizmalarda bu ısılarda yaşayabilir.
Lejyoner
hastalığı ya da Lejyonelloz; Legionella türü bakterilerin sebep
olduğu akciğer enfeksiyonuna(pnomoni) verilen isimdir. Hastalık; hafif öksürük
ve ateş gibi bulgulardan, solunum yetmezliği, bilinç durumunda değişiklik ve
birden fazla organdaki yetmezliğe kadar geniş bir yelpazede karşımıza
çıkabilir.
Resim 1: Legionella’nın
su sistemlerinde yerleşmesi ve enfeksiyon zinciri
Lejyonella
için risk faktörleri;
- Elli yaş üstü ve erkek
olmak,
- Sigara kullanmak (< 1
paket/gün),
- Kronik tıkanmalı akciğer hastalığının
(KOAH) var olması
- Alkol kullanmak
- Bağışıklık sistemini
baskılayan herhangi bir hastalığı olmak
- İmmün süpresyona neden
olacak ilaç kullanmak
- Kanser tedavisi görmek..
Hastalığın
erken devresinde ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık ve baş ağrısı
bulguları mevcuttur. Ateş hemen her hastada vardır ve % 20’sinde 40˚C’nin
üstündedir. Hastaların % 80’inde öksürük vardır ve %10 olguda balgamda kan
görülür. Olguların % 25-40’ında sulu ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı da
eşlik eden diğer belirtiler olarak karşımıza çıkabilir. Legionella cinsi
bakteriler nehir, göl, diğer doğal su kaynakları ve insan eliyle oluşturulmuş
su dağıtım sistemlerinde (klimalarda, nemlendiricilerde, kaplıcalarda, vd.)
bulunurlar, 20-50˚C’deki sıcak su sistemlerinde kolonize olurlar. Ayrıca duş
başlıkları ve sıcak su muslukları, su tesisatında yaygın şekilde bulunabilen biofilm
katmanları, hastanelerdeki solunum terapi ekipmanları bu bakteriler için
potansiyel rezervuardır.
Legionellalar termal
tesis su sistemlerinde nerelere yerleşir?
• Tesisatta suyun durgun olduğu kısımlara
• Biyofilm katmanlarının içine
• Tankların dip sedimentine
• Musluk ve duş başlıklarında kireç/kalker/biyofilm
katmanlarına
• Sıcak-soğuk su tanklarına
• Musluklar-duş başlıklarına
• Tesisat borularına
• Air-conditioner sistemin soğutma kulelerine
• Vantilatör ve nebulizörlere(hastanelerde)
• Sprey nemlendircilere (manav-çiçek reyonlarında)
• Buz makinelerine
• Dekoratif havuz ve fıskiyelere.
Resim
2: Legionella’nın farklı
ısılarda yaşama durumu ve dezenfeksiyonu (Acil önlem olarak su ısısının
artırılması)
Bina
su sistemlerinde Legionella sp. kolonizasyon kontrol stratejileri
Fiziksel önlemler: Fiziki koşulları
bakterinin yaşam sınırları dışına çıkarmaya yönelik önlemler
• Temizlik
• Sıcak su
ısılarının yükseltilmesi (termal eradikasyon /ısıtma-boşaltma-yıkama/heat and
flush)
Kimyasal önlemler: Bakterinin canlılık ve
üremesini engeleyici ajan kullanımı
• Hiperklorinasyon
• Metal iyonizasyonu
• Ozonizasyon
İyi teknik bakım sistemin bakteri için cazibesini
ortadan kaldıran önlemler
• Ölü boşluk oluşumlarının giderilmesi
• Kireçlenme ve sediment birikiminin engelleyici
tedbirler
• Eskime, korozyon v.b. sorunların zamanında tespiti
ve tadilatı
Su
sistemlerinin içinde bulunan bakteri ve protozoonlar, Legionella bakterilerinin
çoğalmasını kolaylaştırabilir. Otellerde ve diğer tesislerde bulunan hava
soğutma sistemlerindeki mikroplu sular vasıtasıyla enfeksiyonun yayılmasını
takiben salgınlar ortaya çıkar. Hastalıktan ideal korunma yöntemi
Legionella’nın kolonize olduğu su kaynağını bulmak ve mikroorganizmayı burada
yok etmektir. Termal otellerde yılda bir kez en az 10 uç noktadan (musluk, duş
başlığı, vb.) ve tüm sıcak su tanklarından su numuneleri alınarak test
edilmelidir.
Legionella
kolonizasyonu saptandığında;
•
Su sıcaklığı 70-80˚C’ye çıkarılıp tüm musluklardan akıtılmalıdır (yayılmayı
kontrol etmek açısından uygun, ancak kalıcı değildir),
•
2-6 ppm konsantrasyonda hiper-klorinizasyon yapılmalıdır (su sistemine zarar
verebilir) ya da,
•
Bakır-gümüş iyonlama yöntemi uygulanmalıdır (pahalı fakat kalıcı bir
yöntemdir).
Sulardan
Leginella analizi için numune alma:
•
Sıcak, soğuk su tanklarının tümü
•
Air-conditioning sistem soğutma kulelerinin tümü
•
Otel (veya hastane) binasının tüm katlarının en az birer odasının duş
baslıkları ve lavabo muslukları
•
Varsa Türk Hamamı
•
Binaya giren şebeke suyunun deposu; varsa artezyen kuyusu ve deposu
Numune
alma yöntemleri:
Musluktan numune alma: En az 30
saniye tazyikli su akıtılır. Numune steril bir şişeye taşırılmadan alınır.
Yüzme sularından numune alma: Şişe kıyıdan
en az 1 m
mesafeden ağzı aşağıda olacak şekilde, 30-40 cm derinliğe daldırılır ve ileri doğru
çekilerek doldurulur. Şişenin hacminin onda birine denk gelecek şekilde hava
hacmi bırakılmalıdır.
Sıcak
su tanklarından su numunesi alınması:
a) Tahliye
musluğu açıldığında hemen 1L su doldurulur ve üzerindeki etikete su tankının
adı ile birlikte “1.numune” ibaresi yazılır.
b) Su, 45 saniye
kadar tahliye musluğundan tazyikli olarak akmaya bırakılır.
c) Aynı
musluktan ikinci bir 1L’lik örnek daha alınır ve üzerine su tankının adı ile
birlikte “2.numune” ibaresi yazılır. Numunelerin
ölçülen ısı dereceleri veya tankın ısı göstergesinden okunan sıcaklık ta kaydedilmelidir.
Lavabo
musluklarından ve duş başlıklarından su numunesi alınması:
Musluk
açılarak 1L su numune şişesine doldurulmalıdır.
Air-conditioning
soğutma kulesinden su numunesi alınması:
Soğutma
kulesi içinden su numunesi alınmalıdır.
Numunelerin
taşınması
Numunelerin
en kısa sürede laboratuvara, 5Co± 3Co’de buzdolabı veya
buz akülü izoterm kaplarda ışıktan korunarak 6-8 saat içerisinde
ulaştırılması gerekmektedir. Numune alma ve analiz arasındaki süre 12 saati
geçmemelidir.
Tablo
4: SPA, kaplıca, sıcak banyolarda Legionella pn. varlığında alınacak kontrol
stratejileri
Sayı/litre
|
Yorum
|
<102
|
Kontrol altında
|
≥102 ile ≤103
|
Yeniden numune alın ve gözetim altında tutun.
Tahliye, temizleme ve dezenfeksiyon yapınız
|
>103
|
Havuzu kapatın; SPA havuzunu 50 ppm serbest klor
ile 1 saat sirkülasyonda şok dezenfekte ediniz
|
Otellerde Legionella ve diğer bakteriyel risklerin azaltılması
için şunlara dikkat edilmelidir:
1. Bir
personel Legionella kontrolünden sorumlu olarak görevlendirilmeli, eğitim
alması sağlanmalıdır.
2. Sıcak su
daima sıcak ve devir daimde (50°C-60°C), Soğuk su daima soğuk tutulmalı: 25°C'nin
altında
3. Odalar
boşsa bütün musluklar ve duşlar haftada en az bir kez birkaç dakika akıtılmalı (odaya
girişte de).
4. Duş
başlıkları ve muslukları paslanmamalı,
5.
İklimlendirme soğutma kuleleri ve bunlarla ilgili boru sistemleri yılda en az
iki kere; su ısıtıcıları (kaloriferler) yılda bir kere temizlenmeli ve
dezenfekte edilmeli,
6. Her yıl
sezon başlamadan önce sıcak su sistemi yüksek seviyedeki klor ile (50mg/l) 2 -
4 saat boyunca dezenfekte edilmeli, bütün su filtreleri düzenli olarak her 1-3
ayda bir temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
7. Su
depoları, soğutma kuleleri ve borular ayda bir, soğuk su tankları yılda bir
kere teftiş edilmeli ve eğer bir kirlilik içeriyorlarsa temizlenerek 50 mg/L
klorla dezenfekte edilmelidir.
8. Sistem
modifikasyonlarının ya da yeni eklentilerin kesintiler ya da kör noktalar
oluşturmamasına dikkat edilmelidir.
9. Kaplıca
havuzu veya jakuzi varsa aşağıdaki koşullar mutlaka sağlanmalıdır:
• 2-3mg/L
klorla muamele edilmeli ve bu seviye günde en az 3 kez kontrol edilmelidir.
• Her gün
suyun en azından yarısı değiştirilmelidir.
• Bütün
sistem haftada bir kez temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.
Sonuç
• Termal
sular; yanlış kullanım ve eğitim eksikliği ile ilişkili olarak insan kaynaklı
bakteriyel ve viral enfeksiyonlar için risk oluşturabilirler.
• Termal
suların kullanım bilincini oluşturulması için eğitim kurumları üzerlerine düşen
görevleri yerine getirmelidirler.
• İşletmeciler
konunun ehemmiyetini görüp gerekli önlemleri almalıdırlar.
• Termal
tesis ve kaplıcalarda çıplak ayakla dolaşılmamalı(ayak hijyeni çok
önemli-çıplak ayakla WC’ye gidip sonra havuza giriliyor), ayak dezenfeksiyonu
çok önemli insanlar ayak havuzlarından atlayarak geçmemeli...
• İç çamaşır
ile girilmemeli, mayo kullanılmalı, bone kullanılmalı, duş alınarak girilmesi
sağlanmalı, havlu, pestemal vs dışında günlük kıyafetler ile tesise/havuz
kenarına girilmemeli,
• Ayrıca
işletmeler konuyla ilgili araştırmalara, eğitim toplantılarına önem vermeli, en
azından örnek alma ve durum analizi için olanak sağlamalıdır.
Kaynaklar
- Anonym. WHO Guidelines for Drinking-Water
Quality. 2nd Edition, WHO Geneva, 1993
- Esrey SA, Feacham RG, Hughes JM. Interventions
for the control of diarrhoeal diseases among young children: improving
water supplies and excreta disposal facilities. Bulletin WHO, 1985; 63
(4): 757-72.
- Moore AC, Herwaldt BL, Craun GF, Calderon RL,
Highsmith AK, Juranek DD. Surveillance for waterborne disease outbreaks –
United States, 1991-1992. MMWR 1993; 42 (SS-5): 1-22
- Margolin AB. Control of microorganisms in
source water and drinking water. In: Hurst CJ, Knudsen GR, McInerney MJ,
Stetzenbach LD, Walter MV (Eds.) Manual of Environmental Microbiology. 2nd
Ed. ASM Press, 2002: pp. 195-201
- http://www.saglik.gov.tr/TR/belge/1-520/kaplicalar-yonetmeligi.html
- http://www.accepta.com/industry_water_treatment/legionnaires-disease-spas.asp
- http://www.hse.gov.uk/pubns/spalegion.pdf
- http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3651640.stm
- Borella P, Montagna MT, Romano-Spica V, Stampi S, Stancanelli G, Triassi M, Neglia R, Marchesi I, Fantuzzi G, Tato D, Napoli C, Quaranta G, Laurenti P, Leoni E, De Luca G, Ossi C, Moro M, Ribera D'Alcala G. Legionella infection risk from domestic
hot water. Emerg Infect Dis. 2004 Mar;10(3):457-64.
- Bentham, R. H. 2000. Routine sampling and the control of Legionella spp. İn cooling tower water
systems. Curr. Microbiol. 41:271–275.
- Best, M., V. L. Yu, J. Stout, A. Goetz, R. R. Muder, and F. Taylor. 1983.Legionellaceae in the hospital water-supply.
Epidemiological link with disease and evaluation of a method for control
of nosocomial Legionnaires’ disease and Pittsburgh pneumonia. Lancet ii:307–310.
- Boulanger, C. A., and P. H. Edelstein. 1995. Precision and accuracy of
recovery of Legionella
pneumophila from seeded
tap water by filtration and centrifugation. Appl. Environ. Microbiol. 61:1805–1809.
- Hussong, D., R. R. Colwell, M. O. O’Brien, E. Weiss, A. D. Pearson,
R. M. Weiner, and W. D. Burge. 1987. Viable Legionella pneumophila not detectable by culture on
agar media. Bio/Technology 5:947–950.
- Akbas E. Lejyoner
hastalığı. DAS Kongresi 2007 http://www.das.org.tr/kitaplar/kitap2007/sunu/efsun.akbas-das-2007-sunu.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder